Partition of Bengal(1905) - GK Questions for Exams

Indian History Objective Questions

 1. When was Partition of Bengal announced?
 Ans: 20th July 1905

2. Which Viceroy of India announced the Partition of Bengal ?
Ans: Lord Curzon

3. The partition of Bengal separating the largely Muslim eastern areas from the largely Hindu western areas came into effect on:
Ans: 16 October 1905

4. Who was the Viceroy of India when Partition of Bengal came into effect?
Ans; Lord Minto

5. The antipartition agitation was initiated on
Ans: 7 August, 1905

6. In which year was the Partition of Bengal revoked?
Ans: 12 Deccember 1911

7. The song composed by Rabindranath Tagore especially for the Anti-Partition Movement?
Ans: Amar Sonar Bengal
8. Who was the Viceroy when Bengal Partition was cancelled?
Ans: Hardinge II

9. Who was the president of Indian National Congress during Bengal partition?
Ans: Gopal Krishna Gokhale

10.  'Day of mourning' was observed in Calcutta against Bengal partition on:
Ans: 16 October 1905
Share :
+
Next
« Prev
Prev
Next »
0 Comments

GK Cards

 
Back To Top