Education in British India- Colleges,School,Univeristies-GK Questions

1. Who founded Bethune College in Kolkata?
Ans: Iswar Chandra Vidhyasagar

2. Founder of Benarus Hindu University:
Ans: Madan Mohan Malavya

3. Who started Vedanta College in order to teach Hindu monotheistic doctrines?
Ans: Raja Ram Mohun Roy

4. Who established Mohammedan Anglo-Oriental College in 1875?
Ans: Syed Ahmed Khan
In which year Mohammedan Anglo-Oriental College became Aligarh Muslim University?
Ans: 1920

5. Who started Shantiniketan in 1901 that evolved into the Vishva Bharati University?
Ans: Rabindranath Tagore

6. Founder of Indian Institute of Science (IISc) established in Bangalore in 1909?
Ans: Jamsedji Tata

7. Calcutta Madrasah, the first educational institution set up in India in 1780 for the purpose of study of Muslim law and related subjects by:
Ans: Warren Hastings

8. Who started the Sanskrit College at Benares in 1781 for the study of Hindu law and philosophy?
Ans: Jonathan Duncan

9. Who established Fort William College in Calcutta in 1800 for the training of the civil servants in the language and customs of Indians?
Ans: Lord Wellesley

10. Which is known as 'Magna Carta of English Education in India'?
Ans: Wood's despatch

11. Under whose Chairmanship Indian Education Commission 1882 was appointed?
Ans: W.W.Hunter

12 Indian Univerites Act was passed under Lord Curzon in the year:
Ans: 1904

13. Central Hindu School in Baroda was established in 1898 by:
Ans: Annie Beasant

14. In 1880 Vishnushastri Chiplunkar and Bal Gangadhar Tilak founded the New English School in:
Ans: Pune

15. First University in India?
Ans: Calcutta Univeristy

16. First women college was established by D.K. Karve in:
Ans: Bombay

17. Who founded the famous Hindu College in Calcutta?
Ans: David Hare

18. In which year Indian National Congress approved the Basic Education System propounded by Gandhiji?
Ans: 1938
Share :
+
Next
« Prev
Prev
Next »
0 Comments

GK Cards

 
Back To Top