Kerala PSC HSST English 2016 Solved Question Paper - 60/2016

Exam: HSST English NCA
Question Paper Code: 78/2016/OL
Category Code: 060/2016
Medium of Question: English
Date of Test 14-11-2016


Question1:-Founder of Prathyashareksha Daiva Sabha (PRDS)?
A:-Poikayil Yohannan
B:-Brahmananda Sivayogi
C:-Paremakkal Thoma Kathannar
D:-Chattampi Swamikal
Correct Answer:- Option-A

Question2:-Who presided over the meeting of Namboodhiri Youth wing held at Talipparambu in 1931?
A:-Sree devi Kannamppalli
B:-Uma Alampalli
C:-Kavumkkara Bhargavi
D:-Parvathi Nenmini Mangalam
Correct Answer:- Option-D

Question3:-The Malayalee woman who attended the International Women's conference held at Copenhagen in 1949?
A:-Kamala Nambeesan
B:-Ammu Swaminthan
C:-Arya Pallam
D:-Priyadutta Mullamngalath
Correct Answer:- Option-B

Question4:-Author of the work 'Jathikkumi' ?
A:-Arattupuzha Velayudha Panicker
B:-Chittedathu SankuPillai
C:-Pandit KP Karuppan
D:-V T Bhattathirippad
Correct Answer:- Option-C

Question5:-Leader of the Malayalee Memmorial?
A:-C Kesavan
B:-Dr.Palpu
C:-Kumaran Asan
D:-Barister G P Pillai
Correct Answer:- Option-D

Question6:-Which day is observed as Human Rights Day?
A:-December 10
B:-January 10
C:-March 10
D:-May 10
Correct Answer:- Option-A

Question7:-'Operation Protective Edge' is the name of which country's controversial military action launched on its neighbourhood?
A:-Syria B:-Jordan
C:-Iran
D:-Israel
Correct Answer:- Option-D

Question8:-Which Indian legendary actor's ancestral home in Peshawar(Pakistan) has recently been declared as a national heritage?
A:-Raj Kapur
B:-Dileep Kumar C:-Dev Anand
D:-Rajesh Khanna
Correct Answer:- Option-B

Question9:-Who is the present United Nations Deputy Secretary General?
A:-Ban Ki Moon
B:-Jose Graziano
C:-Joan Closi Mathew
D:-Jan Eliassan
Correct Answer:- Option-D

Question10:-With which game is Thomas Cup associated?
A:-Hockey
B:-Badminton
C:-Lawn Tennis
D:-Football
Correct Answer:- Option-B

Question11:- Which of the following is an essential requirement for a language teacher?
A:- Acquire skill in reciting poems beautifully
B:- Acquire skill in manuscript preparation
C:- Acquire skill in language editing
D:- Acquire contextual knowledge
Correct Answer:- Option-D

Question12:- A language teacher provide feedback to learners in order to:
A:- encourage them for learning
B:- give information to parents
C:- document learner progress
D:- schedule remedial teaching
Correct Answer:- Option-A

Question13:-Questions like, “What are the specific research questions? , How will validity and reliability be addressed?” etc. are related to:
A:-Type of research
B:-Making hypotheses
C:-Research design
D:-Stating objectives of research
Correct Answer:- Option-C

Question14:- To become a professional language teacher, a teacher should conduct:
A:- feedback analysis
B:- situational analysis
C:- content analysis
D:- procedural analysis
Correct Answer:- Option-A

Question15:- Nature of language development in children over time, can be studied using 
A:- Cohort studies
B:- trend studies
C:- experimental studies
D:- exploratory studies
Correct Answer:- Option-A

Question16:- ---------------- is the best method of instruction to teach poster preparation to novice learners.
A:- Group discussion
B:- Demonstration
C:- Translation
D:- Seminar
Correct Answer:- Option-B

Question17:- Which formatting style manual is generally used for preparing manuscripts in English Language ?
A:- APA style manual
B:- ELA style manual
C:- Chicago style manual
D:- MLA style manual
Correct Answer:- Option-D

Question18:- Which of the following serves the optimum purpose of evaluation?
A:- Correction in red ink
B:- assigning grades
C:- providing constructive comments
D:- preparing report cards
Correct Answer:- Option-C

Question19:- Impact factor of a journal is a measure of :
A:- Frequency of publication
B:- Number of Citations
C:- Quality of Publisher
D:-Author status
Correct Answer:- Option-B

Question20:- Take care to ensure that relevant authorities are informed and permission and approval have been obtained for administration of any research tool or technique is associated with:
A:- Research procedure
B:- Research ethics
C:- Research policy
D:- Research method
Correct Answer:- Option-B

Question21:- 'Adult suffrage' means:
A:- All adults have right to vote
B:-Adult have a duty to serve the nation
C:-Duty of the Adult to look after their children
D:- All adult have equality right
Correct Answer:- Option-A

Question22:- Constituent Assembly adopted the constitution on: 
A:-26th Jan 1950
B:-26th Nov 1949
C:-25th Aug 1948
D:-29th Sep 1949
Correct Answer:- Option-B

Question23:- Which among the following is most appropriate to indicates the nature of Indian Constitution?
A:-Unitary
B:-Federal
C:-Federal with unitary Tendency
D:-Unitary with Federal Tendency
Correct Answer:- Option-C

Question24:- . ………………… is a criterion to decide ‘Minority’ status.
A:-Caste
B:-Race
C:-Economic Status
D:- Language
Correct Answer:- Option-D

Question25:- . ………………administers oath of office to Governor.
A:- President of India
B:- Attorney General
C:- Advocate General
D:-Chief Justice of the High Court
Correct Answer:- Option-D

Question26:- Child Welfare Committees (CWC) are established under …………………… 
A:-Juvenile Justice Act
B:-Child Welfare Act
C:-Factories Act
D:-Child Labour Prohibition Act
Correct Answer:- Option-A

Question27:- National Green Tribunal is established in the year ……..
A:-2008
B:-2009
C:-2010
D:-2011
Correct Answer:- Option-C

Question28:- Central Information Commission or State Information Commission may impose penalty on a Public Information Officer (PIO) who refused to act as per the requirement of Right to Information Act. What is the maximum penalty that can be imposed on such a PIO?
A:-Rs. 10,000/
B:-Rs. 15,000/-
C:-Rs. 20,000/-
D:-Rs. 25,000/-
Correct Answer:- Option-D

Question29:-  Time Limit Prescribed Under Right to Service Act for issuance of Income Certificate from Village Office or Taluk Office is …..
A:-Three days
B:-Six Days
C:-Seven Days
D:-15 Days
Correct Answer:- Option-B

Question30:-  …………………. in every eligible household, shall be head of the household for the purpose of issue of ration cards Under the National Food Security Act, 2013.
A:-Eldest Male Member who is above 18 years of age.
B:-Eldest earning member of the household
C:-Eldest woman who is not less than 18 years of age
D:-Eldest male member of any age
Correct Answer:- Option-C

Question31:-The companion poem to Spenser's "Prothalamion."
A:-Amoretti
B:-Epithalamion
C:-Prosopopoia
D:-Babel
Correct Answer:- Option-B

Question32:-In which of these plays does death, decay and disease appear as the central motif?
A:-The Winter's Tale
B:-The Tempest
C:-Julius Caesar
D:-Hamlet
Correct Answer:- Option-D

Question33:-Identify the figure of speech in the line "No tear-floods, nor sigh-tempests move." A:-hyperbole
B:-metaphysical conceit
C:-personification
D:-synecdoche
Correct Answer:- Option-A

Question34:-Shakespeare's sonnets were first published in the year
A:-1600
B:-1606
C:-1609
D:-1619
Correct Answer:- Option-C

Question35:-Bosola is a character in the play
 A:-The Duchess of Malfi
B:-The Way of the World
C:-Twelfth Night
D:-The White Devil
Correct Answer:- Option-A

Question36:-The mythological character to whom Dr Faustus is compared to in the prologue to Marlowe's play "Dr Faustus."
A:-Daedalus
B:-Apollo
C:-Theseus
D:-Icarus
Correct Answer:- Option-D

Question37:-Who applied the epithet "Augustan" for the first time?
A:-John Dryden
B:-Matthew Arnold
C:-Dr Samuel Johnson
D:-Ben Jonson
Correct Answer:- Option-C

Question38:-Geoffrey Chaucer's "The Canterbury Tales" is a collection of tales narrated by a group of pilgrims.
A:-22
B:-24
C:-26
D:-28
Correct Answer:- Option-B

Question39:-Who defined the novel as "a comic epic in prose"?
A:-Laurence Sterne
B:-Samuel Richardson
C:-Henry Fielding
D:-Daniel Defoe
Correct Answer:- Option-C

Question40:-What happens to Adan and Eve immediately after they eat the forbidden fruit in Milton's "Paradise Lost" Book IX?
A:-they feel guilty
B:-they are consumed by lust
C:-they are banished from the Garden of Eden by God
D:-they blame Satan for their fall
Correct Answer:- Option-B

Question41:-The Romantic poet noted for the use of a persistent and sustained symbolism in his poetry.
A:-P. B. Shelley
B:-Lord Byron
C:-William Blake
D:-William Wordsworth
Correct Answer:- Option-C

Question42:-Which poem of Keats has the line, "For-ever wilt thou love, and she be fair"?
A:-La Belle Dame Sans Merci
B:-Ode on a Grecian Urn
C:-A Party of Lovers
D:-Endymion
Correct Answer:- Option-B

Question43:-The leading figure among the Pre-Raphaelite group of artists.
A:-Elizabeth Barret Browning
B:-D. G. Rossetti
C:-G. M. Hopkins
D:-Matthew Arnold
Correct Answer:- Option-B

Question44:-The name of Algernon's imaginary invalid friend in "The Importance of Being Earnest." 
A:-Bunbury
B:-Jack Worthing
C:-Sir Thomas Cardew
D:-Dr Frederick
Correct Answer:- Option-A

Question45:-Charles Dickens' novel "Oliver Twist" was published in the year .
A:-1859
B:-1850
C:-1838
D:-1860
Correct Answer:- Option-C

Question46:-J. S. Mill's "The Subjugation of Women" was influenced by the philosophy.
A:-Moral
B:-Naturalistic
C:-Idealistic
D:-Utilitarian
Correct Answer:- Option-D

Question47:-G. M. Hopkins' "The Windhover" is a .
A:-Petrarchan sonnet
B:-Shakespearean sonnet
C:-Spenserian sonnet
D:-Horatian Ode
Correct Answer:- Option-A

Question48:-Charles Lamb published his letters and essays under the pseudonym Elia in:
A:-The Westminster Review
B:-Birmingham Journal
C:-The London Review
D:-The London Magazine
Correct Answer:- Option-D

Question49:-The literal meaning of the word "wuthering."
A:-hilly place
B:-marshy place
C:-cold weather
D:-turbulent weather
Correct Answer:- Option-D

Question50:-Tennyson's poem "Ulysses" expresses .
A:-Victorian optimism
B:-spirit of anarchy
C:-pessimistic philosophy
D:-metaphysical outlook
Correct Answer:- Option-A

Question51:-Who is the Irish revolutionary referred to in the lines "This man had kept a school
And rode our winged horse" ?
A:-Mac Bride
B:-Connolly
C:-Patrick Pearse
D:-Mac Donagh
Correct Answer:- Option-C

Question52:-What is Madam Sosostris's profession in the 'Waste Land' ?
A:-Prostitute
B:-Spy
C:-Dancer
D:-Fortune tellling
Correct Answer:- Option-D

Question53:-Who is the author of 'From Ritual to Romance' ?
A:-James Frazer
B:-Jessie Weston
C:-William James
D:-Ezra Pound
Correct Answer:- Option-B

Question54:-Which of the following is NOT true of Virgina Woolf's 'To The Light House' ?
A:-The novel has three sections
B:-The mood at the end of the novel is one of pessimism and defeat
C:-Lily Briscoe represents female creativity
D:-James is desirous to visit the light house
Correct Answer:- Option-B

Question55:-Which of the following character in 'Waiting for Godot' claims to have been a poet?
A:-Vladimir
B:-Estragon
C:-Pozzo
D:-Lucky
Correct Answer:- Option-A

Question56:-The Fourth Tempter in Eliot's play 'Murder in the cathedral' appeals to (The Arch Bishop's) :
A:-The Senses
B:-Temporal power
C:-Racial feelings
D:-Spiritual pride
Correct Answer:- Option-D

Question57:-The 'Hawk' in Hughes' 'Hawk Roosting' is a symbol of: 
A:-A republican
B:-A dictator
C:-A democrat
D:-A socialist
Correct Answer:- Option-B

Question58:-The novel 'A Portrait of the Artist as aYoung Man' is written using technique of: 
A:-Imagism
B:-Expressionism
C:-Stream of consciousness
D:-Impressionism
Correct Answer:- Option-C

Question59:-Which of the following is NOT true of 'Sons and Lovers' ?
A:-It has an autobiographical background
B:-It portrays the mismatch between Walter Morel and Gertrude Coppard
C:-It portrays the relationship between a mother, three sons, and a daughter
D:-Paul meets with tragic end at the end of the novel
Correct Answer:- Option-D

Question60:-What is the social class of Smith in Alan Sillitoe's 'The loneliness of the Long-Distance Runner' ?
A:-Upper class
B:-The under-privileged working class
C:-Middle class
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B

Question61:-Mimesis means------ 
A:-Imagination
B:-Creation
C:-Imitation
D:-Character
Correct Answer:- Option-C

Question62:-Dr Johnson defended
A:-Shakespeare's settings
B:-Shakespeare's borrowing from history and classical myth
C:-Shakespeare's mixing of comic and tragic genres
D:-Shakespeare's use of pun
Correct Answer:- Option-C

Question63:-Stephen Gosson wrote
A:-School of Abuse
B:-Defence of Poesie
C:-School of Poetry
D:-The Art of Poetry
Correct Answer:- Option-A

Question64:-Lyrical Ballads was first published in
A:-1798
B:-1799
C:-1800
D:-1786
Correct Answer:- Option-A

Question65:-Which work discusses the concept of decorum?
A:-Republic
B:-Ars Poetica
C:-Apology for Poetry
D:-Poetics
Correct Answer:- Option-B

Question66:-Who said "Without poetry our science will appear incomplete."
A:-T.S.Eliot
B:-Aldous Huxley
C:-Matthew Arnold
D:-Ezra Pound
Correct Answer:- Option-C

Question67:-"Poetry is not a turning lose of -----" 
A:-feelings
B:-emotion
C:-personality
D:-expressions
Correct Answer:- Option-B
Question68:- "His poetry would not appear to promise many examples of the language of paradox. He usually prefers the direct attack .
He insists on simplicity, he distrusts whatever seems sophistical."
the above quote is from "The Language of Paradox" by Cleant Brooks.Identify the poet mentioned here.
A:-Shelly
B:-Keats
C:-Shakespeare
D:-Wordsworth
Correct Answer:- Option-D

Question69:- Anatomy of Criticsm was written by 
A:-Northrop Frye
B:-Cleanth Brooks
C:-Ezra Pound
D:-Raymond Williams
Correct Answer:- Option-A

Question70:-Who among the following is a New Critic ?
A:-Jacques Derida
B:-Roman Jakobson
C:-Allen Tate
D:-William Burroughs
Correct Answer:- Option-C

Question71:-The Anglo-Saxon Chronicles were written in the dialect .
A:-Northumbrian
B:-Mercian
C:-Wessex
D:-Kentish
Correct Answer:- Option-C

Question72:-The following change occured in the transition from Old English to Middle English: 
A:-The language acquired grammatical gender
B:-The language became less inflected
C:-Word order became less rigid
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B

Question73:-The Modern English period is generally considered to have begun from:
A:-1500 A D
B:-1453 A D
C:-1588 A D
D:-1603 A D
Correct Answer:- Option-A

Question74:-When a word loses its pejorative sense, it is called 
A:-Ascension
B:-Amelioration
C:-Upward shift
D:-Improvement
Correct Answer:- Option-B

Question75:-The dialect spoken by working class people in the east part of London is called A:-Gaelic
B:-Pidgin
C:-Cockney
D:-Londonish
Correct Answer:- Option-C

Question76:-Words in English will have either primary or secondary stress on:
A:-The first syllable
B:-The first or the third syllable
C:-The second or the third syllable
D:-The first or the second syllable
Correct Answer:- Option-D

Question77:-Chomsky's concept about structural properties common to all languages is called:
A:-Common Grammar
B:-Structural Synthesis
C:-Universal Grammar
D:-Cosmopolitan Grammar
Correct Answer:- Option-C

Question78:-Transformational Generative Grammar is so called because
A:-It generates new transformational rules
B:-It accounts for the transformations of sentences and generates sentences from given patterns
C:-It applies generative rules to transformations
D:-None of the above
Correct Answer:- Option-B

Question79:- The variety of language used in particular discourses or professions is called a 
A:-Register
B:-Idiolect
C:-Slang
D:-Dialect
Correct Answer:- Option-A

Question80:-The rule which accounts for the presence and pronunciation of the past tense morpheme in English is called a ______ rule.
A:-Phonological
B:-Morphemic
C:-Phono-tactic
D:-morphophonemic
Correct Answer:- Option-D

Question81:-Tagore won the Nobel Prize for Literature in the year
A:-1911
B:-1912
C:-1913
D:-1918
Correct Answer:- Option-C

Question82:-Who said "The best poet waits for words." 
A:-Nissim Ezekiel
B:-Kamala Das
C:-Sri Aurobindo
D:-Robert Frost
Correct Answer:- Option-A

Question83:-" Blow!Blow!Blow!
Blow up sea-wind along Paumanok's shore;
I wait and I wait till you blow my mate to me "
identify the poem
A:-Because I could not Stop for Death
B:-I Died for Beauty
C:-Out of the Cradle Endlessly Rocking
D:-Introduction
Correct Answer:- Option-C

Question84:-Name of the native chief in Emperor Jones is ------
A:-Smithers
B:-Brutus
C:-Lin
D:-Lem
Correct Answer:- Option-D

Question85:-Who said this in The Glass Menagerie,
"All pretty girls are a trap, a pretty trap, and men expect them to be."
A:-Amanda
B:-Tom
C:-Laura
D:-Jim
Correct Answer:- Option-A

Question86:- "A man is the sum of his misfortunes.One day you'd think misfortune would get tired but then time is your misfortune."
The above quote is from --- 
A:-Midnights Children
B:-The Scarlet Letter
C:-The Sound and the Fury
D:-Phenomenal Women
Correct Answer:- Option-C

Question87:- Pecola Breedlove is repeatedly called ---- by nearly everyone in her life.
A:-pretty
B:-ugly
C:-dirty
D:-lazy
Correct Answer:- Option-B

Question88:-Who said "Envy is ignorance , Imitation is Suicide" ?
A:-John Barth
B:-Emerson
C:-Churchill
D:-Aurobindo
Correct Answer:- Option-B

Question89:-Who among the following is not a playwright?
A:-Girish Karnad
B:-Vijay Tendulkar
C:-Mahesh Dattani
D:-Amit Chaudhuri
Correct Answer:- Option-D

Question90:-Judith Wright is from
A:-Australia
B:-Austria
C:-Canada
D:-South Africa
Correct Answer:- Option-A

Question91:-Hetronormativity asserts
A:-Sexual relationship between man and man
B:-Sexual relationship between man and woman
C:-sexual relationship between woman and woman
D:-sexual relationship between both man and man and woman and woman
Correct Answer:- Option-B

Question92:-Occident denotes 
A:-Countries of the East
B:-Countries of the West
C:-Countries of the Middle East
D:-Countries of African continent
Correct Answer:- Option-B

Question93:----------- is the cultural logic of late capitalism.
A:-Postmodernism
B:-Postcolonialism
C:-New Historicism
D:-New Feminism
Correct Answer:- Option-A

Question94:- Who said, "If Lacan presumes that female homosexuality issues from a disappointed hetrosexuality, as observation is said to show, could it not be equally clear to the observer that hetrosexuality issues form a disappointed homosexuality?"
A:-Judith Wright
B:-Gayatri Spivak
C:-Judith Butler
D:-Tony Morrison
Correct Answer:- Option-C

Question95:-Who is the author of the essay, "Can the Subaltern Speak?"
A:-Judith Butler
B:-Edward Said
C:-Linda Hutchinson
D:-Gayatri Spivak
Correct Answer:- Option-D

Question96:-Historiographic metafiction is a term coined by 
A:-Linda Hutcheon
B:-Jorge Louis Borges
C:-Roland Barthes
D:-Homi K Bhabha
Correct Answer:- Option-A

Question97:-The Location of Culture by Homi K. Baba deals with the theoretical development of 
A:-Oriental ism
B:-Postmodernism
C:-post colonialism
D:-Hybridity
Correct Answer:- Option-D

Question98:-Humour that leads to horror is called 
A:-bleak humour
B:-black humour
C:-gothic humour
D:-gallow humour
Correct Answer:- Option-B

Question99:-'Desirable Daughters' is a novel written by 
A:-Mira Nair
B:-Anita Desai
C:-Bharathi Mukerjee
D:-Kiran Desai
Correct Answer:- Option-C

Question100:-Which postmodern writer used the theory of entropy in his novels?
A:-Joseph Heller
B:-Thomas Pynchon
C:-John Updike
D:-Salman Rushdie
Correct Answer:- Option-B
Share :
+
Next
« Prev
Prev
Next »
0 Comments

GK Cards

 
Back To Top