Kerala Women Rulers : PSC Questions


1. Who abolished the purchase and sale of all slaves and granted them independence by a royal proclamation in 1812?
Ans: Gouri Lakshmi Bayi 

2. Who was the only Queen of Travancore to have reigned in her own right for two years before becoming a regent?
Ans: Gouri Lakshmi Bayi 

3. Who was the first and only woman ruler of Cochin?
Ans: Rani Gangadhara Laxmi

4. A vaccination department was started in Travancore in 1813 during the reign of:
Ans: Gouri Lakshmi Bayi 

5. Coffee cultivation was introduced into Travancore for the first time during the reign of:
Ans: Gowri Parvathi Bayi

6. Which travancore ruler passed a proclamation allowing everyone in her kingdom to tile the roofs of their houses?
Ans: Gowri Parvathi Bayi

7. Who succeeded Gowri Parvati Bayi as ruler of Travancore?
Ans: Swati Thirunal

8. Which travancore ruler was visited by Mahatma Gandhi when he came to Travancore for the Vaikom Satyagraha in 1925?
Ans: Sethu Lakshmi Bayi 

9. The travancore ruler who abolished  of Devadasi system?
Ans: Sethu Lakshmi Bayi 

10. The tranvacore ruler who prohibited the animal sacrifice?
Ans: Sethu Lakshmi Bayi 

Share :
+
Next
« Prev
Prev
Next »
0 Comments

GK Cards

 
Back To Top