Social Welfare Schemes- Objective Questions and Answers


1. Pradhan Mantri MUDRA Yojana was launched on:
  Ans: 8 April 2015

2. What type of insurance scheme is the Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana?
 Ans: Accident Insurance

3. Which mission was launched on 24 June 2015 focusses on the urban renewal projects?
  Ans: Atal Mission for Rejuvenation & Urban Transformation (AMRUT)

4. What is the full form of community health volunterers ASHA?
 Ans: Accredited Social Health Activists

5. Which programme launched on 1 July 2015 has the vision to transform India empowered society & knowledge academy?
 Ans: Digital India

6. Which scheme was launched on 21 January 2015 with the aim of the heritage preservation of the Heritage cities?
 Ans: HRIDAY (National Heritage City Development and Augmentation Yojana)

7. In which year was Sansad Adarsh Yojana launched?
  Ans: 11 October 2014

8. Which prime minister of India launched the National Rural Health Mission (NHRM) in 2005?
  Ans: Manmohan Singh

9. On April 1, 1999 IRDP was merged on which scheme?
  Ans: Swarna Jayanti Gram Swarozgar Yojana

10. Indira Awas Yojana was launched in
   Ans: May 1985

11. Beti Bachao Beti Padhao programme was launched at Panipat on
  Ans: 22 January 2015

12. Which scheme launched on 24 September 2014 with the objective of empowering the rural and urban poor through enhancement of livelihood opportunities?
  Ans: Deen Dayal Upadhaya Antyaodaya Yojana

13. Launched on April 1, 2011 the SABLA scheme covers adolescent girls of which age group?
  Ans: 11- 18 years

14. The National Rural Employment Gurantee Act came into force on
  Ans: February 2, 2006

15. In which year was the Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission (JnNURM) officially inaugurated?
  Ans: 3 December 2005

16. Startup India scheme is an initiative aimed at promoting entrepreneurship among SC/STs and women communities launched on?
Ans: 16 January 2016

17. Which scheme was started in 1997-98 to provide financial assistance to farmers for exploring the ground water resources?
 Ans: Ganga Kalyan Yojana

18. Which scheme was launched on April 1, 1989 by merging the schemes of NREP & RLEGP?
  Ans: Jawahar Rozgar Yojana

19. What is the name of entrepreneur groups formed under Kudumbashree for the muncipal solid waste management?
  Ans: Thelima

20. What is the popular name of the Rajiv Gandhi Scheme for Empowerment of Adolescent  Girls (RGSEAG)?
  Ans: Sabla Scheme

21. In which year was the National Drinking Water mission launched?
 Ans: 1986

22. Where was the VAMBAY formally launched on 2nd December 2001?
 Ans: Hyderabad

23. In which year was the Members of Parliament Local Area Development Scheme (MPLADS) launched?
 Ans: 23 December 1993

24. What is the flagship name of National Rural Livelihood mission?
  Ans: Aajeevika

25. Who is the Chairman of the Mission Steering Group of NRHM?
  Ans: Union Minister for Health & Family Welfare
Share :
+
Next
« Prev
Prev
Next »
4 Comments

Great work...very informative.. if you looking more information please visit freeonlinenotes.com

Install full MICROSOFT office setup 365 with our support. Now setting up your account will be a cakewalk with us.

Setup and Install Office 2017/2018 365 on your Mac/PC with genuine OFFICE PRODUCT key.
Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote and OneDrive, on your PC,Publisher and Access.Everything you need for home, education and work.
We are providing independent support service if in case you face problem to activate or SETUP OFFICE product.

Regards - www.office.com/setup

Thanks for this great post. This is really helpful for me. Also, see
install Viper4android

GK Cards

 
Back To Top