Kerala - General Awareness Question and Answers

Kerala Facts - GK Questions for PSC Exams.

1. Which is the first joint stock company in Kerala?
 Ans: Malayala Manorama

2. In which year Kottayam town got complete literacy?
  Ans: 25th June 1989

3. Where is the first Rubber park in Kerala situated?
  Ans: Airapuram (Ernakulam)

4. Which is the first tourist village in Kerala?
  Ans: Kumbalangy (Ernakulam)

5. Where is the headquarters of Travancore Rayons?
  Ans: Perumbavoor

6.  In which year Cochin Stock Exchange was started?
  Ans: 1978

7. The first Community Reserve in kerala?
  Ans: Kadalundi- Vallikkunnu

8. First woman Chancellor of Kerala?
  Ans: Jancy James

9. The Thumba Equatorial Rocket Launching Station (TERLS) dedicated to UN in
  Ans: 1968 February 2

10. Who is the architect of Punalur Suspension bridge?
  Ans: Albert  Henry

11. Which is the first Sidha village in kerala?
  Ans: Chanthiroor

12. Where is the Avian Disease Diagnostic centre situated?
  Ans: Manjadi (Thiruvalla)

13. Which is the first electricity producing Grama panchayat in Kerala?
  Ans: Mamkulam

14. Which place is known as 'Gateway of  Thekkadi'?
  Ans: Kumali

15. First Bio-village in Kerala?
  Ans: Udumbannoor (Idukki)

16. Where is the first Labour bank in Kerala located?
  Ans: Akathethara (Palakkad)

17. Who is the first Malayalee woman to become the Chief Justice of Kerala High Court?
  Ans: K K Usha

18. Which tourist place is known as 'Switzerland of Kerala'?
  Ans: Vagamon

19. Which place is known as 'Gateway of Wayanad'?
  Ans: Lakkidi

20. Which place is known as 'Vrindavan of Kerala'?
  Ans: Malampuzha

21. The first wax museum in Kerala was established at?
  Ans: Kumali

22. Which temple in Wayanad is known as 'Southern Gaya'?
  Ans: Thirunelli

23. The district with highest sex ratio as per 2011 census?
  Ans: Kannur

24. The diesel pwer plant Nallalam is situated in which district of Kerala?
  Ans: Kozhikode

25, Adyanpara waterfalls is located at?
 Ans: Malappuram district

Also Read : PREVIOUS PSC - KERALA GK QUESTIONS-MCQ
Share :
+
Next
« Prev
Prev
Next »
1 Comments

KEAM 2018 Admit Card will be released through online mode on 10th April 2018. Candidates are advised to download the KEAM Admit Card 2018 from Official Website.

GK Cards

 
Back To Top