Kerala Diwans and Dalawas : GK Questions for Exams

Important questions on Travancore Dewans


1. Who was the Dalawa of Travancore during Battle of Colachel in 1741?
  Ans: Ramayyan Dalawa

2. Munroe Island, named in honour of  former Travancore Diwan Colonel John Munro is located in the lake:
  Ans: Ashtamudi Lake

3. Who was the Dewan of Travancore during Punnapra-Vayalar revolt in 1946?
  Ans: C. P. Ramaswami Iyer

4.Who was the was the first Vice-Chancellor of University of Travancore?
  Ans: C. P. Ramaswami Iyer

5. C. Kesavan's famous speech at Kozhencherry in Pathanamthitta on 20th May 1935 was against:
  Ans: C. P. Ramaswami Iyer

6. Velu Thampi Dalawa's famous Kundara proclamation was on:
  Ans: 11 January 1809 

7.  Velu Thampi Dalawa was the Travancore prime minister during the reign of:
  Ans: Bala Rama Varma Kulasekhara Perumal

8. The memorial of Velu Thampi Dalawa, situated at 
  Ans: Mannadi in Pathanamthitta

9. Velu Thampi Dalawa committed suicide in the house of the Potti of the Bhagavati temple at Mannadi in the year:
 Ans: 1809

Share :
+
Next
« Prev
Prev
Next »
0 Comments

GK Cards

 
Back To Top